Råttinvasion sprider ny smitta i Stockholm

Råttsaneringarna ökar kraftigt i hela landet. Samtidigt har ett virus som forskare tidigare trodde var begränsat till sorkar i Norrland nu även upptäckts hos störrre skogsmöss i Uppsala och Stockholm.

– Det är lite läskigt att man hittar mer och mer smittor, säger Tanja Strand, forskare vid Uppsala universitet.

Jan Majlard
Publicerad
Annons

Förekomsten av hantavirus hos möss i trakten runt Stockholm och Uppsala slogs fast sedan anställda vid Statens veterinärmedicinska anstalt fångat in över 100 exemplar av större skogsmus – en art av  råttfamiljen – i bostäder, sommarstugor, garage och lagerlokaler.

Flera av skogsmössen uppvisade antikroppar mot hantavirus. Det är ännu inte fastslaget vilket hantavirus det är frågan om, men det enda kända svenska hantaviruset är Puumala hantavirus. Det upptäcktes först i orten Puumala i Finland och isolerades första gången 1982 – och via skogssork ger upphov till sorkfeber.

Det är ännu inte belagt om skogsmössen liksom skogssorken kan bli kroniska bärare av viruset och därmed inte drabbas själv. Här är hela studien som tagits fram av flera forskare vid Uppsala universitet.

– Viruset ger influensaliknande symptom som kan ge långvariga besvär. Tidigare drog man en gräns vid Dalälven, säger Tanja Strand, som tidigare även slagit larm om bakteriesjukdomen Leptospiros som vanligtvis överförs från vilda smågnagare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons