Reinfeldt fintades bort i spel om toppost

Den högsta svenska tjänstemannen i EU, generaldirektören Jörgen Holmquist har offrats i ett maktspel som allmänt uppfattas som rent skandalöst.

Publicerad
Jörgen Holmuist (till höger) är inte längre högsta svenska tjänstemannen i EU. Det är  egendomligt hur statsminister Fredrik Reinfeldt (till vänster) kunnat förhålla sig så passiv när han blivit nonchalerad av EU-kommissionens ordförande  Barroso, skriver SvD:s Rolf Gustavsson.

Jörgen Holmuist (till höger) är inte längre högsta svenska tjänstemannen i EU. Det är egendomligt hur statsminister Fredrik Reinfeldt (till vänster) kunnat förhålla sig så passiv när han blivit nonchalerad av EU-kommissionens ordförande Barroso, skriver SvD:s Rolf Gustavsson.

Foto: SCANPIX, OLA TORKELSSON/SCANPIX
Annons

Till det egendomligaste i intrigen hör hur den svenska regeringen blivit grundlurad och hur statsminister Fredrik Reinfeldt kunnat förhålla sig så passivt att han bara blivit nonchalerad av boven i dramat, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Denne har nämligen i hög grad Reinfeldt att tacka för att han i‑fjol fick ett förlängt mandat. Den tacksamhetsskulden återgäldar Barroso med att manövrera bort den högsta svenska tjänstemannen.

Möjligen förklaras Fredrik Reinfeldts hållning av en formalistisk inställning. Som svensk statsminister skall han formellt sett inte lägga sig i ett internt personalärende i EU-kommissionen. En oklanderligt korrekt men osedvanligt naiv linje när hans tyngre kolleger helt oblygt schackrar med Barroso om toppjobben i EU.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons