ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Spanien är på ruinens brant”

I år är det fem år sedan bostadsbubblan i Spanien sprack och fem miljoner spanjorer är arbetslösa. För oss med fötterna i den svenska kylan fortsätter hemlandet för tapas att vara det populäraste resmålet. Men en bit bort från charterhotellen finns en verklighet där extrem fattigdom och depressioner har blivit vardag.

Emmylou Tuvhag
Publicerad

Sverige och Spanien ligger inte mycket längre ifrån varandra än Smygehuk och Treriksröset. Genom en telefonlinje från en av alla spanska byar som drabbats av den ekonomiska krisen säger Luis Gonzalez att det snöar även i den lilla byn Villacañas söder om Madrid, men vid den fysiska kylan tar likheterna slut.

En vanlig morgon sitter han i soffan i sitt eget vardagsrum, på var sin sida om honom finns hans två döttrar, 19-åriga Maria och 15-åriga Jennifer. För några år sedan hade de suttit vid köksbordet och ätit frukost. Nu är skafferiet tomt. De måste förlita sig på internationella Röda Korset för att få mat, men det som ska räcka för en person i en månad räcker bara i en vecka för familjen.

Laddar…