Så farligt är det att sitta för mycket

Hur farligt är det egentligen att sitta för mycket? Kan man likställa stillasittandet med rökning? SvD:s träningsskribent Jacob Gudiol tar upp vår tids kanske största hot mot folkhälsan.

Jacob Gudiol
Publicerad
Annons

För några månader sedan skrev jag en artikel om behovet av att skilja på motion och träning. I den artikeln fokuserade jag på betydelsen av att inte förväxla motion med träning. Regelbunden träning är något som är väldigt viktigt för att dels bibehålla en hälsa allt eftersom du åldras och dels för att du ska få ut full livskvalitet och välmående ur ditt liv just nu (1). Många människor förväxlar motion med träning vilket innebär att de inte får de effekter som de kanske förväntat sig baserat på vad de läst eller hört i media, från sjukvården eller andra myndigheter eller organisationer som arbetar för en bättre folkhälsa.

De allra flesta av mina artiklar här på SvD har också handlat om effekter från träning, men i den här artikeln tänkte jag fokusera på effekterna av motion, eller snarare effekterna av frånvaron av motion. Du kommer att få veta varför en hel del börjat kalla sitta för det nya röka. Personligen kan jag tycka att det än så länge inte finns bra fog för att likställa stillasittande med rökning, men det är ingen tvekan om att för mycket stillasittande kan ha en betydande negativ inverkan på din metabola hälsa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons