Sveriges EU-linje stör Israel

Både Netanyahus regering i Israel och oppositionsledaren Tzipi Livni mullrar mot det svenska EU-ordförandeskapet. Inför nästa veckas utrikes- ­ministermöte vill ordförande- skapet, som EU:s princip, lyfta fram att Jerusalem måste bli en delad huvudstad för både Israel och Palestina i en fredlig tvåstatslösning.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

Israels förra utrikesminister Tzipi Livni gör gemensam sak med premiärminister Benjamin Netanyahu i dispyten med det svenska ordförandeskapet i EU.

Tzipi Livni, som känner Carl Bildt väl, har enligt tidningen Haaretz skickat ett ampert brev till den svenske utrikesministern. Där protesterar hon mot ordförandeskapets planer att vid nästa utrikesministermöte i EU lyfta fram kraven på att östra Jerusalem måste bli huvudstad i ett framtida Palestina. EU har ingen rätt att föregripa frågor som måste reserveras för framtida slutförhandlingar med palestinierna, argumenterar Livni. Från Israels UD heter det att EU spelar ut sin roll i kommande fredsförhandlingar om dessa slutsatser antas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons