Pensionsbolag tiger om sina tillgångar

MÖRKLÄGGNING. De svenska pensionsbolagen har förlorat minst 70 miljarder kronor sedan börsraset inleddes i augusti. Efter gårdagens nattsvarta börsdag lär krisen tillta. Fallande räntor gör dessutom att bolagens skulder till fram­tida pensionärer skjuter i höjden. Ändå vägrar jättar som Folksam och Alecta att berätta om deras finansiella ställning.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Tumskruvarna dras åt hos pensionsbolagen. Den här gången är det extra svettigt. Bolagen, som ofta kallas för livbolag, har drabbats av en ”dubbelsmäll”, som en aktör på marknaden uttrycker saken.

Redan nu har SEB Trygg Liv Gamla och Länsförsäkringar Liv tvingats agera. SEB Trygg Liv har halverat sin återbäringsränta, från 6 till 3 procent. Och Länsförsäkringar har stängt sitt bolag för nya kunder och helt lämnat aktiemarknaden efter stora förluster.Men trots krisen är Alecta och Folksam med flera miljoner kunder fåordig när det gäller det viktigaste måttet för pensionsbolagens hälsa, solvensgraden. Det vill säga hur väl bolagens tillgångar täcker framtida pensionslöften.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons