Benghazi avgör Libyens framtid

Medan västvärlden för en resultatlös diskussion om en flygförbudszon över Libyen fortsätter regeringsstyrkorna att avancera. Siktet är inställt på oppositionens starka fäste Benghazi, där skräcken växer för varje timme. Slaget om Benghazi blir också slaget om Libyen - och nu är det överste Muammar Gaddafi som har trumf på handen.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

SvD har under de senaste veckorna haft flera telefonkontakter med Mohammad Haman, en ung libyer som stödde upproret mot Gaddafi från dess första dag den 16 februari. Han har ofta bubblat av entusiasm och talat om att ”Gaddafis dagar är räknade”. Men nu låter det annorlunda. Mohammad Haman tänker inte fly från sitt Benghazi, men han erkänner att han är rädd och att stämningen i miljonstaden - Libyens andra största stad efter Tripoli - dramatiskt har förändrats de senaste dagarna.

Förklaringen är enkel. De första veckornas optimism och starka offensiv från oppositionens sida har ersatts av pessimism och ett tillbakadragande från tidigare erövrade städer. Gaddafis styrkor har målmedvetet utnyttjat sitt militära övertag i flyg, helikoptrar, tungt artilleri och stridsvagnar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons