Latent kulturhat lockas fram

I galleri Brandstroms monter på helgens konstmässa Market stod fina gamla möbler från Bukowskis på rad utmed vägarna. På väggen hängde en platt-tv som visade en man som gick bärsärkagång med en sprayburk i en t-banevagn för att slutligen toppa det hela med att slänga sig ut genom ett fönster.

Publicerad
Annons

Verket visades förra året på Konstfacks elevutställning, dess upphovsman fick sin magisterexamen. Jag skrattade till, ryckte på axlarna och gick vidare. Mest för att det provocerande upplägget var så övertydligt. På Market blev det än mer så. Bukowskis-salong, konstpublik med dyra handväskor, graffiti och en släng av ultravåld à la Clockwork orange är en väl enkel dramaturgi. Man förmodas kanske tänka ”oj så underbart uppkäftigt”. Men man kan också tänka ”oj så töntigt” – som en bortklippt sketch ur tv-serien Jackass där Johnny Knoxville gör saker 13-åringar bara vågar drömma om.

Jag ser det som att vissa Konstfackelever riktar sin energi åt fel håll. Går den lätta vägen när de ger sig på något som redan går på knäna – det offentliga samhället. Vad är det värdigaste målet för ifrågasättande konstprojekt som förmodas rikta sig mot förtryck från makten och härligheten? En hårt pressad vårdsektor, en nedskärningshotad kollektivtrafik, eller exempelvis marknaden i sina olika manifestationer som banker, börser och storföretag?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons