Mina rötter: Blekingebor, vita slavägare och svarta slavar

”Eftersom mamma finns här så har den delen av sökandet inte varit lika intensiv. Jag tycker inte att det är konstigt att fokusera på det jag inte haft tillgång till”, säger Michael Barrett som i samband med pappans död började forska i sin släkt på Jamaica.
”Eftersom mamma finns här så har den delen av sökandet inte varit lika intensiv. Jag tycker inte att det är konstigt att fokusera på det jag inte haft tillgång till”, säger Michael Barrett som i samband med pappans död började forska i sin släkt på Jamaica. Foto: Emma-Sofia Olsson

Släktforskning kan vara komplicerad. Michael Barrett, intendent på Världskulturmuseet, har sökt sina rötter. Den rika, vita sidan är lätt att forska på, medan det knappt finns någon dokumentation alls om slavarna. ”Jag har burit på ett slags tomhet. Först när mina barn var små började jag leta i min personliga historia igen”, säger han.

Publicerad
Annons

Vad betyder egentligen rötter? För många med ursprung i samhällen präglade av den transatlantiska slavhandeln är rotlösheten en del av det kollektiva traumat.

– Tystnaden, bristen på källor och att släktrelationerna frångår en europeisk norm är en viktig aspekt för alla med rötter i Karibien. Många av oss kan också lägga till friktionen och ambivalensen i att förhålla sig till den vita slavägande delen av släkten – som är väldokumenterad – och till den afrikanska dåligt dokumenterade släkten, säger Michael Barrett, intendent vid Världskulturmuseerna och med ursprung från Jamaica på pappans sida.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons