Frustrerad gosse förvirrar tittare

Johannes Nyholms novellfilm Dockpojken handlar om en mycket frustrerad animerad lerfigur och hans skapare. I kväll avslutar den novellfilmsserien i SVT.

Publicerad
JOHANNES NYHOLM
Foto: JOHANNES NYHOLM
Annons

Dockpojken är den lille, lättirriterade lerfigur som har huvudrollen i den animerade serien ­Sagan om den lille dockpojken, som visades på Directors fortnight i Cannes i våras. Figuren spelar också en stor roll i novellfilmen Dockpojken, som innehåller både vanlig film och ler­animationer. I den senare figurerar den även i fullformat, i form av en otymplig dräkt man kan ta på sig själv men som man behöver hjälp för att ta sig ur.

Begreppen blir lätt förvirrade, det är till och med en del av poängen­. Det som visas på tv ikväll är filmen Dockpojken, som handlar om en leranimatör och hans livsverk: Dockpojken. Animatören spelas av Johannes Nyholm­ själv, som ju alltså ägnat ganska mycket tid åt just figuren med samma namn (i en av de roligaste­ scenerna förklarar han för en klåfingrig journalist spelad­ av Bo Melin vilken otroligt komplex­ konstruktion den lille lergubben är).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons