Gammalt gift i livsfarlig ny kombination

KULTURDEBATT Medan den gamla sortens antisemitism finns kvar ökar den nya – den som sprids av rappare, islamister och av dem som inte förmår att skilja mellan legitim Israelkritk och hat mot alla judar. Det skriver Torbjörn Elensky efter helgens dåd i Köpenhamn.

Publicerad
Annons

I dag är det 76 år sedan Bollhusmötet ägde rum i Uppsala. Det har blivit en viktig symbol för hur delar av det svenska borgerliga etablissemanget gjorde gemensam sak med nationalsocialister och högerextremister och stoppade en liten grupp judiska läkare från att få skydd och arbetsmöjligheter i Sverige. I dag ökar åter igen antisemitismen i Europa. Synagogor och judiska begravningsplatser skändas i land efter land, och senast i helgen angreps alltså en synagoga i Köpenhamn – bara en dryg månad efter attentatet mot en kosherbutik i Paris.

Många vill ännu gärna fästa den samtida antisemitismen i Europa främst vid den gamla sortens nazister och rasister. De finns så klart, och de är ett allvarligt problem liksom ett hot mot judar som vågar exponera sin identitet i offentligheten. Men i dag finns det också en annan antisemitism, som är mycket besvärligare att fördöma.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons