Historiskt ras för S i veckan

Socialdemokraterna faller som en sten i väljaropinionen. Håkan Juholts olika affärer har den senaste veckan lett till det snabbaste och värsta raset någonsin för ett parti i en SvD/Sifo-mätning. Bara drygt var fjärde väljare kan nu tänka sig att rösta på Socialdemokraterna, vilket är tangerat bottenrekord.

Fredrik Mellgren
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Stormen kring S-ledaren har fått väljarna att reagera kraftigt och på bara en vecka sveptes nästan en fjärdedel av stödet överbord. Från 35 procent den 6 oktober, dagen innan Aftonbladet avslöjade att Håkan Juholt tagit ut för mycket hyresbidrag från riksdagsförvaltningen, till 26,9 procent en vecka senare. Ett tapp på 8,1 procentenheter.

–Det är historiskt mycket under en enda vecka. Det finns förstås flera orsaker, men en av de viktigaste är att folk har uppfattat att S-ledaren skaffat sig bidrag på ett oärligt sätt, att han missbrukat systemet med bostadsbidragen. Bland socialdemokratiska sympatisörer finns en lägre acceptans för den typen av slarv, en S-ledare måste i det sammanhanget vara bättre än andra, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons