”Vi bör gå med i Nato, medan vi ännu kan”

Ryska stridsplan av typen Tu-95 flyger ovanför Röda Torget i Moskva, för att träna inför militärparaden på segerdagen 9 maj.
Ryska stridsplan av typen Tu-95 flyger ovanför Röda Torget i Moskva, för att träna inför militärparaden på segerdagen 9 maj. Foto: Pavel Golovkin/AP

Det finns all anledning för den ryske presidenten Putin att göra allt han kan för att understödja den svenska neutralitetsmyten. Det skriver Mike Winnerstig och Carl Bergqvist i en replik om Nato.

Publicerad
Annons

Trots ambassadörerna Mats Bergquists och René Nybergs långa erfarenhet av internationell säkerhetspolitik lyckas de på Brännpunkt 23/11 begå ett antal logiska kullerbyttor. Dels verkar de mena att dagens situation i allt väsentligt är identisk med det kalla krigets, eftersom de säkerhetspolitiska linjer som Sverige och Finland då förde är de enda som fungerar även idag. Dels hävdar de att något väsentligt ändå inträffat i Östersjöområdet i och med Warszawapaktens upplösning och Baltikums frigörelse från Ryssland. Samtidigt vidgår de helt korrekt att Ryssland numera agerar geopolitiskt aggressivt, är auktoritärt och oberäkneligt men också beslutseffektivt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons