Regeringen planerar ny försäljningsvåg

Under torsdagen klargjorde näringsminister Maud Olofsson (C) regeringens ambition om att sälja flera statliga bolag. Längst fram i kön står Telia Sonera, Nordea och SBAB. Näringsministern har vid åtskilliga tillfällen sagt att staten ”är en dålig ägare”. Framför allt figurerade det uttalandet under hösten 2008 när ovissheten kring biltillverkarna Saab och Volvos framtid kulminerade.

Publicerad
Annons

Ett mer korrekt erkännande är svårt att hitta från en politiker. Förutom omvärldsfaktorer som konjunkturutveckling är kunniga och engagerade ägare en förutsättning för ett företags framtida tillväxt. Och statens meritlista får nog ingen att göra bakåtvolter av förtjusning.

I flygbolaget SAS, där svenska staten är största ägare, har aktieutvecklingen varit katastrofal på såväl lång som kort sikt. Bara i år har SAS tappat hälften av sitt marknadsvärde på börsen. Och sett på ett tjugoårsperspektiv har statens aktieinnehav rasat med runt 75 procent. Om pengarna istället hade placerats som börsindex hade de växt till över 120 miljarder kronor, enligt SvD Näringslivs beräkning. Samtidigt har delägda telejätten Telia Sonera de senaste tio åren, sedan staten sålde en tredjedel av bolaget, tappat drygt 40 procent i börsvärde.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons