ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Öka konsumtion av hållbart fångad fisk

I Sverige, med sin långa kuststräcka och ett landskap fyllt av sjöar och vattendrag, finns goda förutsättningar att öka fisket och konsumtionen av hållbart fångad fisk, skriver forskaren Magnus Karlsson.

Publicerad
Annons

Livsmedelverket har nyligen kommit ut med nya miljöanpassade kostråd; ät mer frukt och grönsaker, minska på köttet, rör på dig mer och ät mindre portioner är huvudbudskapet. I stort anses det som är bra för miljön också vara bra för den egna hälsan, men med ett undantag – fisk. Näringsmässigt skulle det vara önskvärt att ytterligare öka andelen fisk i kosten eftersom den är rik på spårämnen som vi ofta lider brist på, till exempel jod, selen och vitamin D, samt innehåller en hög andel av nyttiga fettsyror. Globalt sett råder det emellertid brist på fisk, flera fiskbestånd är kraftigt överfiskade och överdimensionerade fiskeflottor från västvärlden rör sig allt längre bort från sina hemmavatten. Detta ger effekter i form av ökade utsläpp av växthusgaser och tveksamma skattningar av fiskbestånd som i stället borde komma lokala – men betydligt resurssvagare – fiskare från fattigare delar av världen till godo. I Sverige, med sin långa kuststräcka och ett landskap fyllt av sjöar och vattendrag, finns dock goda förutsättningar att öka fisket och konsumtionen av hållbart fångad fisk. Här är några förslag.

Laddar…