ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Försäljningar räddade Vattenfall

Ett varmt väder och fortsatt lägre elpriser påverkade Vattenfall negativt i det första kvartalet. Rörelseresultatet ökade dock till följd av reavinster på omkring 3 miljarder kronor. Vd Øystein Løseth är nöjd med resultatet men ser inte någon förbättring när det gäller efterfrågan framöver.

Love Strandberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ett betydligt varmare väder under det första kvartalet 2014 jämfört med motsvarande period i fjol gjorde att Vattenfalls försäljning av värme och gas minskade med 30 procent. Elproduktionen minskade samtidigt med 4 procent till 50,1 Twh. Totalt minskade eljättens omsättning med 7,7 procent till 45,9 miljarder kronor under årets första kvartal.

Rörelseresultatet ökade samtidigt från 10,8 till 11,8 miljarder kronor. Här bidrog dock reavinsten från försäljningen av majoritetsandelen av elnätet i Hamburg till Hamburgs stad med 3 miljarder kronor. Det underliggande rörelseresultatet minskade 22 procent till 9,1 miljarder kronor, vilket främst var en följd av lägre priser och lägre volymer till följd av det varma vädret.

Laddar…