Frankrike fimpar vid nyår

När det nya året rings in förvandlas franska kaféer, barer, restauranger, diskotek och kasinon till rökfria zoner. Men ägarna till dessa etablissemang har satt igång ett krypskytte för att kringgå den nya lagen och redan inhöstat en delseger mot regeringens hårdnackade hälsolinje.

Björn Erik Rosin
Publicerad
Annons

De senaste dagarna har en seg dragkamp pågått mellan regeringen och kafé- och barägare. Hälsovårdsminister Roselyne Bachelot har envist hävdat att rökförbudet gäller från tolvslaget medan barägarna tyckt det vara rimligt att låta folk fortsätta att blossa på nyårsnatten och även att kunna hämta sig på nyårsdagen med en eller flera cigarretter vid bardisken.

Och så blir det också efter en del hårklyverier. Lagen gäller förvisso från tolvslaget på nyårsnatten men regeringen har utfärdat direktiv om tolerans. Ingen ska behöva släcka den cigarrett man håller i den hand som inte håller i champagneglaset när 2008 öppnar sitt första blad. Och ingen rökare eller barägare ska på nyårsdagen riskera att hamna i klorna på någon nitisk rökförbudsinspektör.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons