Våga vägra förbättringshetsen

Psykologin används på alltför många områden. Vi går inte till prästen utan till psykologen, coachen eller terapeuten. Vi stävar inte efter frälsning utan självförverkligande. Vi bekänner inte våra synder men vi går i terapi.
Psykologin används på alltför många områden. Vi går inte till prästen utan till psykologen, coachen eller terapeuten. Vi stävar inte efter frälsning utan självförverkligande. Vi bekänner inte våra synder men vi går i terapi. Foto: Daniella Backlund

Säg nej, sluta sträva efter lycka och våga stå still i stället för att ständigt utvecklas, säger danske psykologiprofessorn Svend Brinkmann som slår ett slag för den gamla stoicismen.

Publicerad
Annons

Psykologiprofessor Brinkmann från Aalborg har glimten i ögat när han låter gamla filosofer leda vägen mot det väsentliga i livet. Hans bok ”Stå fast” har blivit en paradoxal succé. Trots att den kritiserar självhjälpsgenren med dess förenklade psykologiska råd används även hans bok just som en guide till en alternativ livsstil. Läsaren uppmuntras att säga nej, hålla tillbaka känslorna och dröja vid det förflutna.

– Psykologin används på alltför många områden. Vi går inte till prästen utan till psykologen, coachen eller terapeuten. Vi stävar inte efter frälsning utan självförverkligande. Vi bekänner inte våra synder men vi går i terapi.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons