Kulturen tar stryk i kristider

I den ekonomiska krisens fotspår följer dramatiska nedskärningar på kulturområdet – men bara i vissa länder. I andra satsas det istället mer på kulturen och EU-kommissionen vill öka unionens kulturbudget med 33 procent. Kritiker varnar dock för att upplevelseindustrin kan få det mesta av kakan.

Lina Wennersten
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Sedan Hollands nuvarande regering tog över makten i oktober förra året har kulturbudgeten kapats med 30 procent och fler neddragningar har aviserats. Den borgerliga minoriteten, som regerar med stöd av antiislamiska PVV, har dessutom höjt momsen på kulturevenemang från 6 till 19 procent med följden att biljettpriserna har ökat.

I Slovenien diskuteras en minskning med 18 procent och även i Storbritannien beskärs kulturen rejält. Kultur- och idrottsdepartementets budget minskas med en fjärdedel under de närmsta fyra åren och eftersom London är OS-värd nästa år kommer kulturens andel av den krympta kassan att vara tämligen liten. Dessutom bantas samtidigt det brittiska kulturrådet, Arts Council, med 29 procent.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons