”Visa konsten av Callenberg i Kolingsborg”

Ingemar Callenbergs konst finns på insidan av Kolingsborg.
Ingemar Callenbergs konst finns på insidan av Kolingsborg. Foto: Tomas Oneborg

KULTURDEBATT Släpp in stockholmarna i Kolingsborg på Slussen, så att de kan få se Ingemar Callenbergs konstverk. Det kräver en grupp kulturpersoner som bildat Callenberggruppen.

Publicerad
Annons

Slussen har plötsligt fått ett helt nytt utseende genom att dess främsta karaktärsbyggnad, Kolingsborg, har målats vit och täcks nu bit för bit av graffiti. Initiativet kommer från Stockholm konst, som med detta projekt vill skapa ”Sommarens turistattraktion”. Vad få däremot känner till är att huset på insidan rymmer ett historiskt intressant konstverk av rang, skapat på 1950-talet när huset var nytt.

Konstnären Ingemar Callenberg fick 1954 hedersuppdraget att smycka utropshallen i det nya hamnkontoret, som då hade sitt säte i Kolingsborg. Motiven hämtades från arbetet i hamnen, längs Stadsgården och Söder Mälarstrand. Ingemar Callenberg var ett av den tidens stora namn, med en intensiv produktion och många uppdrag av olika slag. Han målade ofta arbetarmotiv, och hans verk köptes in till flera av fackföreningarnas huvudkontor. Så småningom flyttades hamnarbetet i Stockholm till frihamnen, lokalerna i Kolingsborg gjordes om till diskotek och målningarna glömdes bort.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons