Krönika

Peter Alestig:Därför är smartphone-användandet en dålig vana

Peter Alestig

Jag är den förste att erkänna det: mitt beteende är inte hälsosamt. Min smarta telefon åker upp ur fickan så fort jag får chansen. Så fort jag hamnar i en kö. Eller bara när jag vill ta en paus. Men kanske är det dags att ändra på ovanan. Sämre kreativitet, social isolering och hälsoproblem är tre risker när mobilen får för mycket uppmärksamhet.

Peter Alestig
Publicerad
Annons

I kön på caféet. På tunnelbanan. När kompisen får ett telefonsamtal. Förr var det små (välbehövliga?) stunder för eftertänksamhet - nu åker mobiltelefonen upp i minsta lucka. I till exempel USA använder 42 procent av alla mobiltelefonanvändare sin mobil för underhållning när de är uttråkade, enligt en undersökning från Pew Research Center. Och då är inte e-post eller sms medräknat. Enligt en del forskare kan det här beteendet gå ut över den kreativitet och eftertanke som tidigare har fått fylla de korta luckor då vi inte är stimulerade av något särskilt, skriver journalisten Doug Gross på CNN.

Det är inte bara under de små pauserna som mobilen räddar oss från uttråkning. Även på möten, föreläsningar, när vi är med vänner, till och med i styrelserummen, åker de upp så fort stimulansen från omgivningen inte känns tillräcklig. Enligt psykologen Sherry Turkle, som studerat teknikutveckling och psykologiska effekter sedan början 90-talet, är de smarta telefonerna så mäktiga att de förändrar inte bara vad vi gör - de förändrar vilka vi är. ”Jag tror att vi är på väg att skapa allvarliga problem i hur vi förhåller oss till varandra och oss själva. Du vill gå på styrelsemötet, men vill bara vara uppmärksam på den del av mötet som intresserar dig”, sade hon i ett TED Talk i våras. Effekten, enligt Sherry Turkle: varje individ kan välja exakt när hen vill vara uppkopplad mot verkligheten. Övrig tid kopplar man helt enkelt bort sig med hjälp av mobilen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons