Dålig jämlikhet i konstvärlden
Sexuella trakasserier, lägre status, lägre stipendiesummor och undanskuffad konst i de offentliga rummen. Så ser verkligheten ut för kvinnliga konstnärer, enligt den första utredningen om jämställdhetsläget inom konstvärlden.
Konstvärlden är extremt ojämställd och helt omedveten om problemet. Det menar genusforskaren Vanja Hermele, som i sin nya bok Konsten – så funkar det (inte) på uppdrag av Konstnärernas riksorganisation (KRO) och Sveriges konsthantverkare och industriformgivare (KIF) har undersökt jämställdhetsläget inom konstvärlden. Studien bygger på ett 30-tal intervjuer med konstnärer, gallerister, konsthallschefer och kritiker, samt på resultaten av en enkät som skickats ut av KRO och besvarats av 1298 kvinnliga och 590 manliga konstnärer. 60 procent av männen anser att bildkonsten är jämställd, medan 72 procent av kvinnorna svarade nej på samma fråga.
–Det är en majoritet kvinnor på konstskolorna, men bland professorerna kan man inte spåra samma kvinnliga övervikt. Ju högre upp i hierarkin, desto färre kvinnor, säger Vanja Hermele.