Sagor ska ge barn stöd i svåra stunder

LÄKANDE HISTORIER. Sagor och muntligt berättande har en läkande kraft för utsatta barn. Det hävdar företrädarna för så kallad storytelling, en världsomspännande rörelse för det muntliga berättandet.

Publicerad
Annons

Det var en gång… Ja, krångligare än så behöver det faktiskt inte vara. Sagor är kultur. Muntliga berättelser är något vi människor ägnat årtusenden åt i uppfostrande såväl som samhällsbyggande och underhållande syfte. Idag för den muntliga berättelsen dock en tynande tillvaro i vårt tekniska och bildorienterade samhälle fullt av dvd-spelare, THX-ljud och specialeffekter.

Och kanske är det just på grund av att vi är så fullmatade med bilder och intryck som den klassiska berättelsen framförd av en enda person blir så extra speciell för nutidsmänniskan? Det går i alla fall nästan att ta på närvaron och koncentrationen i rummet när Allison Cox, socialarbetare, terapeut och professionell sagoberättare från Washington State i USA, står i ett enkelt konferensrum i Kulturhuset i Ytterjärna och berättar sagor för oss i syfte att illustrera hur hon använder storytelling i sitt arbete.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons