Kända personers okända dagböcker

John Lennon bakar bröd, Eva Braun köper en födelsedagspresent till sig själv och Mozart har dåligt samvete för sitt syndiga leverne. Läs några av de självbiografiska kapitlen i den nyutgivna antologin ”365 dagar - utdrag ur kända och okända dagböcker”.

Publicerad
Annons

11 februari 1935
I dag besökte han mig men utan en skymt av någon hund eller byrå. Han frågade mig inte ens vad jag önskade mig i födelsedagspresent. Så jag köpte några smycken åt mig själv. Ett halsband, örhängen och en matchande ring, totalt 50 mark. Snyggt alltihop, och jag hoppas att han kommer att tycka om det. Om han inte gör det så får han väl hitta något åt mig på egen hand.
Eva Braun

Eva Braun (1912–1945) träffade som 17-åring Adolf Hitler hos dennes fotograf i München, för vilken hon jobbade. De blev i hemlighet ett par, och 1936 hade hon blivit en fast del av kretsen kring Führern. Hon förde en tillbakadragen tillvaro tills hon 1945 tog livet av sig tillsammans med Hitler, kort efter att de hade gift sig. Först efter krigsslutet kom hennes relation med Hitler till allmänhetens kännedom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons