ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Bigert & Bergström: ”I stormens öga”

Viktig utställning om klimatkrisen

Bigert & Bergström, ”Winterization”, 2017.
Bigert & Bergström, ”Winterization”, 2017. Foto: Johan Bergmark

Kallpratsämnet väder har tagit över Artipelag. Mats Bigert och Lars Bergström har konsekvent arbetat med väder som konstnärligt ledmotiv sedan de blev en duo på Konsthögskolan under 80-talet. Under de 30 år som gått har klimatförändringen gjort deras verk än mer aktuellt.

Joanna Persman
Publicerad

Väder! Ett vanligt ämne för kallprat när man är gisslan i mingelträngseln. Jordens glaciärer smälter fortare än likgiltiga samtal hinner att tina upp sällskapet. Vissa konversationer påminner helt enkelt om kompakt permafrost. Samtal kring vädret förknippas vanligtvis med leda och ett ömsesidigt bristande intresse. Det är paradoxalt. Vädret är i själva verket ett av de mest brinnande ämnen som den moderna människan bör förhålla sig till. Det handlar inte om slentrianklagomål och allmänt missnöje oavsett den rådande väderleken, utan istället om vädret som en visare på planetens klocka. Väder är en rentav politisk fråga.

Väder är också något som konstnärsduon Bigert & Bergström tar på högsta allvar. Det hindrar dem inte att ibland använda humoristiska inslag för att framföra tuffa budskap. Inget kallprat där inte. Parollen ”konsten för konstens skull” har knappast lockat dem under det 30-åriga samarbetet. För Mats Bigert och Lars Bergström är konsten ett medel ”i mänsklighetens tjänst”, som konsthallschefen Bo Nilsson, uttrycker det.

Laddar…