Julia simmar som en sjöjungfru

En annorlunda badtrend sprider sig över världen. Julia, 13 år, är en av dem som gärna tar på sig fenan och simmar som en sjöjungfru.

Kristin Westesson
Uppdaterad
Publicerad
Julia tycker att en sjöjungfru är den perfekta kombinationen mellan djur och människa. Foto: Ari Luostarinen
Julia tycker att en sjöjungfru är den perfekta kombinationen mellan djur och människa.
Julia tycker att en sjöjungfru är den perfekta kombinationen mellan djur och människa. Foto: Ari Luostarinen

Julia har alltid älskat vatten, och varit särskilt fascinerad av just sjöjungfrur. När trenden att simma som en sjöjungfru nu sprider sig allt mer, ­hakade hon på.

–  Jag brukade alltid leka att jag var en sjöjungfru när jag var liten. Ibland knöt jag till och med ihop mina ben med något för att låtsas, säger hon.

Eftersom Julia gillar vatten och djur väldigt mycket brukar hon söka på Youtube efter olika klipp.

–  Jag gillar fiskar och brukar titta på videor om havsdjur.

Det var där hon hittade filmer på tjejer som simmar med sjöjungfru­fenor, vilket är stort i bland annat USA. Trenden växer sig allt starkare även i Europa, och har nu spridit sig till Skandinavien. Det lanseras både som träning och som en kul lek.

I Köpenhamn har de sedan i våras haft kurser i sjöjungfru­simning. På Holjebadet i Blekinge har man under juni haft flera kurstillfällen där man kunnat hyra simfena och träna på att simma som en sjöjungfru. På sin hemsida skriver Holjebadet att man måste kunna simma minst 50 ­meter på såväl mage som rygg samt behärska flera simtekniker. Julia har inte gått någon kurs utan har drivit sitt intresse helt på egen hand.

–  Det såg så coolt och ­roligt ut. Då ville jag också ha en fena och började tjata på pappa, säger hon.

Fenan fungerar ungefär som simfötter. Foto: Ari Luostarinen
Fenan fungerar ungefär som simfötter.
Fenan fungerar ungefär som simfötter. Foto: Ari Luostarinen

Tjatet gav till slut resultat. ­Eftersom fenan inte går att köpa i Sverige – än – köpte hennes pappa en i Danmark, och i julas låg det en sjöjungfrufena under granen.

–  Jag blev så himla glad! Sedan dess har jag badat med den varje gång jag har fått chansen. Det var lite svårt att simma med den första gången, men det blir lättare för varje gång, säger hon.

Till en början tyckte hon att det var lite pinsamt att ha med fenan när hon skulle bada.

–  Första gången var jag jätte­nervös och vågade nästan inte. Jag är lite blyg och gillar inte när folk tittar på mig så mycket. Sedan gjorde jag det i alla fall, och nu bryr jag mig inte så mycket om folk tittar, berättar hon.

Sjöjungfrutrenden är delvis ett påfund från företag som tjänar pengar på att sälja fenor. Men det finns också många diskussioner och inlägg på nätet som handlar om sjöjungfrun som en kraftfull förebild som gör lite som hon vill.

Att simma med sjöjungfrufena är jättebra träning. Foto: Ari Luostarinen
Att simma med sjöjungfrufena är jättebra träning.
Att simma med sjöjungfrufena är jättebra träning. Foto: Ari Luostarinen

För några år sedan växte sig fascinationen för vampyrer stor bland unga. Att identifiera sig med sjöjungfrur sägs vara en liknande grej. Många skriver om ”mermaids” (som det heter på engelska) och lägger ut videor på Youtube.

Julia har inte bestämt sig för om hon vill lägga ut filmer. Hon beskriver sjöjungfrur som coola och vackra men att de också har onda krafter. En sjöjungfru är god mot sina vänner, men hon kan också göra lite som hon vill.

–  Är man en sjöjungfru är man som en blandning mellan djur och människa – med extra kraft, ­säger hon.

SvD Juniorsvd.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons