RecensionNya romaner

Krokodilens vändkretsHistorien om krokodilen på Skansen hugger tag

Hösten 2019 blev krokodilerna på Skansen löpsedelsstoff när en av dem bet av en besökares arm under en kräftskiva.
Hösten 2019 blev krokodilerna på Skansen löpsedelsstoff när en av dem bet av en besökares arm under en kräftskiva. Foto: Karin Wesslen/TT

Krokodilen som bet av en arm på Skansen under förra året kom till Sverige från ett ryskt badkar. I sin debut skriver Jona Elings Knutsson om två hustrur som är missnöjda med sina makar. En av dem är Yonova Shatalova – kvinnan som tvingades leva med två krokodiler i sitt badrum.

Publicerad
Jona Elings Knutsson är läkare och kolumnist. Krokodilens vändkrets är hennes romandebut.

Jona Elings Knutsson är läkare och kolumnist. Krokodilens vändkrets är hennes romandebut.

Foto: Sara Mac Key
Annons

I sällsynta fall är tillvarons tajming rätt och slätt osviklig, slumpmässiga saker sker och får det hela att se ut som en tanke. I augusti förra året blev Skansenkrokodilerna Hillary och Castro löpsedelsstoff när en av dem, oklart vem, bet av armen på en äldre herre som tillsammans med sin herrklubb firade årlig kräftskiva på Akvariet. Nu, blott några månader senare, spelar samma krokodiler en avgörande roll i Jona Elings Knutssons debutroman ”Krokodilens vänkrets”.
Det är 1970-tal och kosmonauten Vladimir Shatalov återvänder från Kuba med en present från Fidel Castro: ett stort rör ur vilket två små krokodiler kryper fram. De får bo i badkaret i lägenheten i Moskvas utkanter, och snart är de … ja, inte så små längre. Shatalovs hustru, Yonova, är missnöjd med krokodilernas närvaro men tiger still inför sin ofta frånvarande make, fram till den dagen hon tvättar sitt hår i handfatet, fastnar med håret och under sin kamp för att komma loss hamnar i en situation än mer akut att undfly; den ena krokodilen har bitit sig fast i hennes fotled.
I ett samtida Stockholm går Malin runt i Östermalmslägenheten och sörjer Åsa, den dotter som hon förlorade i en sen abort på grund av allvarliga skador på barnet. Och hennes man Peter, den sköna, rika killen, ville ändå inte ha barn. Malin sörjer Åsa, hon längtar efter sin mamma Gunilla, busschaffisen hemma i Hedemora som drömde om att bli rymdfarare, och hon vet inte vad hon ska göra med sitt liv. Hon skriver på en berättelse om kosmonauthustrun Yonova Shatalova.


”Krokodilens vänkrets” är en roman om två kvinnor i olika tider som båda, inför oförstående makar, känner sig ensamma i sina förhållanden. Bådas liv pockar på en förändring, men de vet inte vilken. Jona Elings Knutssons dialogdrivna debut om klass, kön och olyckliga äktenskap kan se ut som en vals vi hört förut om man beskriver den på det vis jag just gjorde, men den är ovanligt egensinnig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons