Flickscouter bryter med offerrollen

Flickscoutrörelsen är inspiration för Potato Potatos nya uppsättning om flickor i det offentliga rummet. Från vänster: Ella Schartner, Johanna Malm, Li Molnar Kronlid och Amanda Quartey.
Flickscoutrörelsen är inspiration för Potato Potatos nya uppsättning om flickor i det offentliga rummet. Från vänster: Ella Schartner, Johanna Malm, Li Molnar Kronlid och Amanda Quartey. Foto: Julia Lindemalm

Flickscouterna utgjorde en separatistisk gemenskap där tjejer kunde ta plats i det offentliga rummet och ha världen under uppsikt, fria från mäns blickar. Gruppen Potato Potato lyfter fram en tidig feministisk rörelse.

Publicerad
Ella Schartner, Li Molnar Kronlid, Johanna Malm och Amanda Quartey i ”Riddare av tusen äventyr”.

Ella Schartner, Li Molnar Kronlid, Johanna Malm och Amanda Quartey i ”Riddare av tusen äventyr”.

Foto: Julia Lindemalm
Annons

Placera flickor i en skog – men inte som våldtäktsoffer utan som aktiva subjekt i naturen, en plats som normalt sett betraktas som männens domän. Så kan en konstnärlig, feministisk handling se ut anno 2019, inspirerad av flickscoutrörelsen som växte fram för hundra år sedan.

Bakom pjäsen ”Riddare av tusen äventyr” står Malmögruppen Potato Potato, som under tio års tid har gjort normkritiska uppsättningar som uppvärderar kvinnor och femininitet, de senaste åren inom konceptet ”I den bästa av tjejvärldar” tillsammans med flickforskare. För ett par år sedan fick de till exempel stor respons på föreställningen ”I'm her(e)”, om en ung Youtuber som via läsning av Virginia Woolf skapade sig ett eget rum.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons