Lintons viktiga mission väcker skrivarlusten

Magnus Linton har varit nominerad i Augustprisets fackboksklass tre gånger, senast för ”Knark – En svensk historia”.
Magnus Linton har varit nominerad i Augustprisets fackboksklass tre gånger, senast för ”Knark – En svensk historia”. Foto: Jessica Segerberg

Med handfasta skrivråd vill Magnus Linton göra forskare till bättre berättare. Hans mission är inte minst viktig när svenskan håller på att förlora sin roll inom den akademiska världen, skriver Johan Östling.

Publicerad
Annons

Vad krävs det av sakprosan för att den ska bli levande och intellektuellt omskakande? En stark poäng, en bra begynnelse, nya fakta, skarpa citat, självständigt tilltal. Därtill en egen rytm och en rörelse som bär från start till mål. Svårare än så behöver det inte vara, argumenterar Magnus Linton.

Linton, rutinerad redaktör och upphovsman till bland annat tre Augustprisnominerade fackböcker, städslades under en tid som writer-in-residence vid Institutionen för idé- och lärdomshistoria i Uppsala. Hans uppdrag var att förvandla medarbetarna – som knappast har rykte om sig att vara de tristaste skribenterna bland rikets forskare – till mer aktiva och självmedvetna berättare. Nu har han samlat sina insikter som akademikercoach i ”Text & Stil”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons