RecensionNya filmer

Charlie saysFilmen duckar för lockelsen – varför lyckades Manson?

Matt Smith i ”Charlie says”.
Matt Smith i ”Charlie says”. Foto: Nonstop Entertainment

Tre kvinnor är både mördare och offer i filmen om den sekt som Charles Manson hjärntvättade och kontrollerade. Varför han lyckades framgår inte – filmen duckar för självutplåningens och aggressionens svarta lockelse.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Tre vuxna kvinnor deltar i en studiecirkel inne i ett kaliforniskt fängelse. De diskuterar feministisk litteratur och sin egen situation, varför de sitter där de sitter, isolerade och dömda till döden, en dom som har blivit omvandlad till livstids fängelse sedan delstaten upphörde med att utföra avrättningar. För cirkelledaren Karlene förklarar de en dag enstämmigt hur de var och är övertygade om att de kommer att förvandlas till bevingade älvor.

Men hur kan de på allvar tro på något sånt? Och allt det andra – att The Beatles förebådade civilisationens undergång med sina låtar, något som bekräftas i Uppenbarelseboken, att ett raskrig skulle utbryta mellan de vita och de svarta, ett krig som de själva skulle vänta ut i en grottstad under öknen. Karlene har svårt att processa vad hennes öron förmedlar. Jomen Charlie sa ju det, mässar de tre.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons