Undersköterskor kräver bättre arbetsvillkor

Undersköterskorna Marie Wiberg och Jenny Klingstam på Hälleborgs äldreboende i Västerås har startat ett upprop för bättre arbetsvillkor och ökad yrkesstatus. På torsdag uppvaktar de socialminister Lena Hallengren (S).
Undersköterskorna Marie Wiberg och Jenny Klingstam på Hälleborgs äldreboende i Västerås har startat ett upprop för bättre arbetsvillkor och ökad yrkesstatus. På torsdag uppvaktar de socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Undersköterskor på flera orter laddar för torsdagens manifestation för mer personal och bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen.

– Något måste göras nu innan vi står helt utan några som tar hand om våra gamla, säger initiativtagaren Marie Wiberg.

Anna Lena Wallström/TT
Publicerad
Annons

Tillsammans med kollegan Jenny Klingstam har hon dragit i gång Facebookgruppen och proteströrelsen Undersköterskeupproret. De är båda rutinerade, med 26 respektive 31 års yrkeserfarenhet, och fortfarande engagerade. Under sin lunchpaus beskriver de ett arbete som i grunden är både givande och omväxlande. Men förutsättningarna att göra ett bra jobb har gradvis försämrats.

– Kanske har vi bara haft tur som orkat, för vi har jobbarkompisar som blivit sjuka av stressen. Många är utslitna i axlar och knän. Inte heller de yngre kollegerna orkar, säger Jenny Klingstam.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons