ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Food, bigger than the plate”Konstnärer och designer tänker till om framtidens mat

Uli Westphal, ”Supernatural”, 2014.
Uli Westphal, ”Supernatural”, 2014. Foto: Uli Westphal

Att det odlas champinjoner på kaffesump från kaféet är bara början. På V&A i London visas serveringsfat av begagnat toapapper och mogna ostar med bakterier från kändisars pubeshår. Allt i en utställning där konstnärer och designer tittar på hur vi äter.

Clemens Poellinger
Publicerad
Annons

Utställningen ”Food – bigger than the plate” är resultatet av tre års arbete och den öppnade veckan efter det att FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald publicerade sin rapport om att en miljon arter hotas av utrotning, inte minst på grund av industriellt jordbruk. Tajmingen kunde med andra ord inte vara bättre. Medvetandet om vår hotade jord är på topp och det syns i stort som i smått, om det nu är Greta Thunberg som hamnar på Times omslag eller DN:s Björn Wiman som brandar om sin kulturredaktion till klimatopinionsbildare.

De båda curatorerna Catherine Floods och May Rosenthal Sloans utgångspunkt är att människan är medproducent i kostcirkeln. Det vi som stort mänskligt kollektiv äter påverkas av – och påverkar i växelverkan – vad som odlas. Det formar i sin tur vår planet. Vi konsumerar den och producerar avfall som både kan och måste tas om hand på ett sätt som ingår i ett betydligt mer ansvarsfullt, rättvist och hållbart kretslopp än i dag.

Laddar…