Syrisk flykting i Irak: Trump svek oss

Flyktingar från Syrien anländer till flyktinglägret Bardarash i irakiska Kurdistan. Enligt FN har över 160 000 tvingats fly efter att Turkiet påbörjade sin offensiv i norra Syrien förra veckan.
Flyktingar från Syrien anländer till flyktinglägret Bardarash i irakiska Kurdistan. Enligt FN har över 160 000 tvingats fly efter att Turkiet påbörjade sin offensiv i norra Syrien förra veckan. Foto: Hussein Malla/AP

Tusentals personer har flytt Turkiets offensiv i norra Syrien till grannlandet Irak. 20-åriga Joumana Akram berättar att hon betalade en människosmugglare för att ta henne och hennes barn till Irak.

– Allt för att Trump utlämnade oss. Och världen tittade på, säger hon till Reuters.

Troy Enekvist/TT
Publicerad
Annons

Några mil från den syriska gränsen, i irakiska Kurdistan som har långtgående självstyre, ligger flyktinglägret Bardarash. Lägret var fram till 2017 tillägnat irakiska internflyktingar som hade flytt IS framfart i Irak. Nu fylls lägret i stället med personer som flyr Turkiets offensiv i norra Syriens kurdstyrda delar.

– I dag har fler än 600 personer korsat gränsen. De är kvar där just nu, men de kommer att transporteras hit under dagen, säger Firas Al-Khateeb, talesperson för UNHCR i Irak, på plats i Bardarash.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons