Recension

Matrix revolutionsI nya Matrix läggs allt krut på sista striden

Publicerad
Annons

Är det Star Trek, är det ett kärnkraftverk under härdsmälta, är det en propagandafilm från Jehovas Vittnen? Utan att utesluta alla dessa möjligheter kan man konstatera att det först och främst är den tredje och sista delen i de finurliga bröderna Wachowskis vision om den ultimata action/sf-filmen: ”Matrix revolutions”.
”Matrix revelations” * hade varit en mer passande beteckning. Bröderna Wachowski har baserat sin intrig på flummig nyandlighet även tidigare, men här ljuder trumpetstötarna mest hela tiden, det har blivit dags för den sista striden, kampen mellan ont och gott: armageddon. Den som känner till vilken budget vi snackar om här kan tänka sig hur spektakulärt denna ragnarök visualiseras. Utan att avslöja för mycket verkar det också som om bröderna kommit över några nummer av ”Vakttornet” med sina hysteriska utopier om paradiset. Ska det va” så ska det va”.

I den banbrytande ”The matrix” från 1999 upptäckte Thomas Anderson alias Neo (Keanu Reeves) att året egentligen var 2199 och att alla människor var inkopplade i den digitalt framställda världen Matrix, tjänstgörande som batterier. Jorden hade redan gått under och allt var bara pixlar och program. Det gällde att ta sig ur maskinernas våld och följa sitt hjärta.
Uppföljaren ”Matrix reloaded” var en ganska stelbent uppvisning i enormt påkostad, enormt avancerad datoranimation. Det man minns är den långa, hisnande biljakten och scenen där Keanu Reeves slåss mot en armé av identiska Mr Smiths. Specialeffekterna draperades slarvigt över det faktum att ”Matrix reloaded” var ett (lyckat) försök att klona en kassako; hur osmart hade det inte varit att inte göra en uppföljare på succéfilmen?
”Matrix revolutions” kör på i samma spår men handlar något mindre om effektsökeri. Den börjar som en tv-serie, det är bara en voice-over som återberättar de tidigare händelserna som fattas. Den onde
Fransmannen har sett till att Neo befinner sig i ett slags limbo mellan de båda världarna. Parallellt med det löper det ondskefulla programmet Mr Smith och hans kloner amok och hotar att förgöra både Matrix, människorna och maskinernas värld. Samtidigt måste motståndsrörelsen försvara sin underjordiska stad Zion mot maskinerna, som planerar en chockattack. Det utkämpas strider både på längden och bredden, men mycket hänger som vanligt på att den Utvalde, Neo, hajar vad det kakbakande Oraklet egentligen snackar om, och finner den rätta Vägen för sig själv och därigenom också sitt folk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons