ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

En miljard turister i världen 2012

2012 blir året då turismen spränger en historisk gräns. Nästa år beräknas en miljard människor åka utomlands på jobb eller semester. Resandet blir allt viktigare för världsekonomin – och även i Sverige sätts nya rekord. Här drar turismen nu in mer pengar än exporten av fordon, järn och stål tillsammans.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

Väskan är packad, biljetten utskriven och skjutsen till flygplatsen säkrad. Många är vi som nästa år styr kosan mot främmande länder. Trots allt tal om skuldkris, eurons eventuella kollaps och global lågkonjunktur, så ökar resandet kraftigt. Enligt FN:s turistorgan UNWTO åker för första gången över en miljard människor till ett annat land nästa år.

– Det beror till stor del på en framväxande medelklass i de stora utvecklingsländerna. Jag tyckte att det blev påtagligt redan i år att vart man än kom så var där ryssar, kineser och brasilianare, säger John Kester, som är chef för UNWTO:s avdelning för turismtrender och marknadsföring. Han lägger till att det är en utveckling som kommer att hålla i sig. Enligt FN-organets beräkningar fortsätter turismen att växa kraftigt framöver. Varje år förväntas 43 miljoner nya turister ge sig ut – de flesta av dem från Asien – och inom mindre än tjugo år så kommer vi se 1,8 miljarder utlandsresenärer i världen varje år. Bryter man ner den siffran innebär det att 2030 kommer fem miljoner människor att åka över en internationell gräns varje dag, året runt.

Laddar…