Buss-vd: ”Vi dementerar till fullo”

Bussbolagen som anklagas för att diskriminera passagerare med utländskt utseende förnekar att man särbehandlat resenärer. Men Viking Line, som kontrakterat ett av bolagen, ska nu ställa de bussbolag man samarbetar med till svars. Det andra bussbolaget, PTG, håller ett krismöte idag.

Leonard Goldberg, Mårten Eidevall
Publicerad
Annons

Bussar från olika delar av landet anländer i marsskymningen till Stadsgårdskajen i Stockholm och släpper av passagerare med rullväskor som ska ta Finlandsbåten österut. Tomislav Jankovic har kört för Björcks resor, som i sin tur är kontrakterade av Viking Line, från Örebro. På samma tur två dagar innan jul förra året delades resenärerna enligt flera vittnen upp så att personer med ”svenska” namn fick åka i den första bussen mot Stockholm och andra resenärer fick vänta på en andra buss.

– Föraren ropade upp namn från sin lista där alla var svenska namn. Vi frågade om våra namn var med på den listan. Nej, svarade han utan att titta på listan och sade sedan att det snart kommer en buss till, säger en av resenärerna, Shahin Kharaei, till SvD.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons