Få överraskningar bland svenskarnas vardagsfavoriter

Det är inte de trendigaste rätterna som man helst lagar själv. I stället är det matklassikerna som ställs fram på våra middagsbord, till vardag och till fest.

Joanna Drevinger
Publicerad
Annons
Spagetti med köttfärssås är den vanligaste vardagsrätten Foto: LARRY CROWE/AP
Kyckling äter vi gärna både till vardags och fest. Foto: JUREK HOLZER
Korv stroganoff är den tredje mest populära vardagsrätten. Foto: MALIN HOELSTAD
Pulled pork räknas som trendigt men rätten tar sig inte in på tio i topplistorna av de vanligaste rätterna. Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Annons
Annons

Trots antikolhydratdieter och diverse mattrender så behåller pastan sin ställning hemma i köken. När reklambyrån Food and friends presenterade sin årliga Matrapporten så visade det sig att spagetti med köttfärssås fortfarande har ett fast grep om första platsen bland svenskarnas vanligaste vardagsrätter. På plats nummer två kom kyckling med potatis eller ris och den tredje vanligaste vardagsrätten är korv stroganoff. Intressant nog står tio rätter för nästan 74 procent av alla vardagsrätter. 

På helgerna väljer många att festa till det med en biff med pommes frites. Men kyckling är  även under helgen en riktig favorit. Tacos kommer strax därefter.

Pulled pork, däremot, en rätt som de tillfrågade klassar som den mest trendiga rätten kvalar inte in bland de vanligaste helg- och vardagsrätterna. Matrapporten baseras på en undersökning där man frågat 1070 personer över hela landet i åldrarna mellan 15 till 74 år om vanor och attityder runt måltider.

Fler än hälften av de tillfrågade säger att de lägger ner mer än 30 minuter per dag på att laga maten på vardagar. Inspiration till vad som hamnar på bordet kommer i första hand från vänner och matsajter.

Vardagsrätternas tio i topp.

1. Spagetti med köttfärssås

2. Kyckling med ris/potatis

3. Korvstroganoff

4. Fisk med tillbehör

5. Nötkött med potatis/ris

6. Lax med tillbehör

7. Fläskkött med tillbehör

8. Köttgryta

9. Soppa

10. Köttbullar med potatis/ris/pasta

Sveriges favorithelgmat

1. Biff med pommes frites

2. Kyckling

3. Tacos

4. Fläskfilé med tillbehör

5. Pizza

6. Fisk med tillbehör

7. Lax

8. Gryta

9. Oxfilé/ Entrecôte med tillbehör

10. Hamburgare

Källa: Food & Friends Matrapport 2014

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons