Högt och lågt i lekfulla möten

Ett Dagermancitat, en japansk robot, Calvin Kleinreklam och en gråmurrig heltäckningsmatta med analfabetiska tecken – vad förbinder dessa företeelser? Jo, att de utgör delar av utställningen Translation som just nu visas på Palais de Tokyo i Paris.

Katji Lindberg
Publicerad
Annons

Den japanska roboten Inochi ingår i den grekiske samlaren Dakis Joannous kollektion och har tillsammans med verk av sammanlagt 22 konstnärer valts ut av kuratorerna Nicolas Bourriaud, Jérome Sans och Marc Sanchez.
Utformningen av verkens presentation har överlåtits på Michael Amzalag och Mathias Augustyniak, som tillsammans bildar den grafiska formgivningsduon M/M (Paris), tidigare också ansvariga för konsthallens grafiska profil. I ett antal samarbetsprojekt bland annat med Björk och Vogue har de visat prov på hur man med stor variation kan glida mellan olika kommunikationsformer.
Gruppens presentation av utställningens målningar, skulpturer, installationer och filmer utgörs av en kaskad av affischer och tapetliknande tryck som blickar ned från de högresta väggarna och skapar kontrast genom sitt annorlunda temperament.
Begreppet translation har, om man ser till både engelskan och franskan, en dubbel betydelse av språklig överföring och av förflyttning, något som utställningen använder sig av i sitt tema. Detta gäller dels en koppling till de postkoloniala omständigheter som många av verken talar om, dels den omflyttning som äger rum när nya konstnärliga medier tas i bruk.

Jeff Koons, Moon, 1994–2000.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons