Analys

Patricia Hedelius:”Skatteverkets korståg fiasko”

Patricia Hedelius

Det korkas nog upp ett antal flaskor champagne hos de svenska riskkapitalbolagen just nu. Skatteverkets korståg mot branschen ser ut att bli ett fullbordat fiasko. Myndighetens skattjakt har under senare år fått allt mer populistiska drag, vilket kan tyda på bristande omdöme. Men riskkapitalbolagen har ändå problem.

Publicerad
KENNY BENGTSSON
Foto: KENNY BENGTSSON
Annons

Det faktum att högsta instans vägrar pröva Skatteverkets krav mot Nordic Capital betyder sannolikt slutet på myndighetens korståg mot riskkapitalbranschen. Skatteverket har i flera år drivit en tuff granskning av branschen. Men har förlorat i de senaste processerna. Det är inte bara obetalda arbetsgivaravgifter och utebliven inkomstskatt som Skatteverket riktat in sig på.

De tjugotal målen som Skatteverket drivit när det gäller räntesnurror och internlån med hög ränta som raderar ut bolagsvinster, har också gång på gång fått bakläxa i kammarrätten. De målen, precis som det aktuella målet mot Nordic Capital, har heller inte tagits upp av nästa instans Högsta förvaltningsdomstolen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons