ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Jonas Fröberg:Volvos Polestar – vågad blinkning med både dåtid och framtid

Jonas Fröberg
Ser du likheterna med Volvo P1800 som Helgonet körde? Det är vad Volvos PR-folk vill få oss att se i alla fall.
Ser du likheterna med Volvo P1800 som Helgonet körde? Det är vad Volvos PR-folk vill få oss att se i alla fall. Foto: Polestar, Ibl

Nya Polestar 1 är en vågad bil som kan bli succé. Men den är inte tisdagens huvudnyhet. Det är i stället att Volvo Cars skapar en digital direktrelation med kunden – som Apple gjort med sin Iphone. Och den stora matchen börjar först sent 2019: Då lanserar Polestar en direktutmanare till Tesla Model 3 under namnet Polestar 2.

Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

Man anar nästan Roger Moore stå i smalskuren kostym och smal slips framför den axelbreda sportkupén. Nya Polestar 1 är en klar blinkning med Helgonets P1800 från 1960-talet. Men det är varken det eller att den ska tillverkas i Kina från sommaren 2019. Det är inte ens att laddhybriden på 600 hästkrafter kan gå 15 mil som är den stora nyheten.

Den handlar om affärsmodellen: Du kan enbart beställa Polestar 1 på nätet direkt från biltillverkaren i en prenumeration på 2 eller 3 år. Det ska i och för sig finnas ett fåtal visningslokaler, men det innebär att Volvo Cars inleder en digital affärsrelation direkt med dig som slutkund. Och det finns en anledning.

Laddar…