”Fokus på identitet har gjort konflikter olösliga”

Kenan Malik var en av talarna på Riksantikvarieämbetets konferens om kulturarvet i veckan.
Kenan Malik var en av talarna på Riksantikvarieämbetets konferens om kulturarvet i veckan. Foto: Lars Pehrson

Föreställningen att det är moraliskt fel att göra något som kan såra andra trosuppfattningar och kulturer har blivit central i dag, menar den brittiske debattören Kenan Malik. Han varnar för att fokus på identitet och kultur gör konflikter olösliga. Håkan Lindgren har träffat honom.

Håkan Lindgren
Publicerad
Annons

För sju år sedan skrev du att Salman Rushdies fiender förlorade slaget om ”Satansverserna”, men de vann kriget om yttrandefriheten. Ingen vågar ta en liknande risk idag. Vad har förändrats sedan dess? Har självcensuren blivit starkare?

– Mycket starkare. Och inte bara självcensuren, utan censur överhuvudtaget, tror jag. Rushdies kritiker har vunnit eftersom den uppfattning som utgjorde kärnan i konflikten, föreställningen att det är moraliskt fel att göra något som sårar andra kulturer och andra trosuppfattningar, har blivit närmast central i liberala, demokratiska samhällen. Om man argumenterar emot det uppfattas det som en extrem position. Man kan nästan inte säga någonting kritiskt om en annan grupp eller en annan kultur utan att det ses som en förolämpning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons