Nu ska det bli enklare att tillaga giftig fisk i Japan

Att äta den japanska delikatessen blåsfisk, fugu, beskrivs ofta som att spela rysk roulette. Detta då en enda liten felskuren bit av fisken leder direkt till döden.
Nu vill myndigheterna i Japan lätta på utbildningen för kockarna.

SvD
Publicerad
Annons
Idag krävs stor kunskap för att få tillaga den gifta blåsfisken, men nu vill japanska myndigheter lätta på utbildningen Foto: AP
Att äta den japanska delikatessen fugu jämförs ibland med att spela rysk roulette. Foto: AP

– Den här biten är 200 gånger dödligare än cyanid, säger den japanska kocken Kunio Miura
till BBC och håller fram en liten bit av blåsfiskens äggstockar. Även fiskens lever och tarmar innehåller stora mängder gift.

Under 2000-talet har 23 personer i Japan dött sedan de ätit en blåsfisk som skurits upp fel, visar statistik från den japanska regeringen. De flesta fallen handlar om hobbyfiskare som själva tillagat sin fisk.

Annons
Annons

Matförgiftningen från blåsfisken upptäcks snabbt genom att den drabbade får stickningar i läpparna, men då det inte finns något motgift kan sjukvård inte rädda den drabbade från att snabbt förlamas för att sedan dö.

Kockarna som idag förtillagar den ansedda maträtten med blåsfisken har en praktiskt utbildning på minst två år innan de genomgår provet för att få licens. En tredjedel av kockarna som genomgår provet misslyckas.

Kunio Miura har tillagat blåsfisk i 60 år, men ser fortfarande med stort allvar på uppgiften. När han skär upp fisken använder han speciella knivar av trä och alla giftiga delar läggs på en stålbricka där de räknas innan skickas iväg i en lås låda för att brännas. Enligt sägnen måste kocken begå självmord med fiskkniven ifall en gäst dör efter att ha ätit fugu.

– Det tycker jag är löjligt. Man förlorar licensen och kan även bli dömd till fängelse, säger kocken Kunio Miura till BBC.

Blåsfisk är en av Japans främsta delikatesser och en rätt säljs sällan för mindre än 120 dollar, alltså 840 svenska kronor, på de få krogarna som har licens att tillaga fugu. Men nu vill japanska myndigheter även ge pubar och enklare krogar möjlighet att sälja blåsfisk, genom att lätta på utbildningen i tillagningen. Enligt kritiker kommer det räcka med att genomgå en endagarsutbildning för att få tillaga den giftiga fisken.

Den korta utbildningen skulle möjliggöra för nästan alla restauranger att servera rätten, något som det enligt myndigheterna finns ett stort intresse för. Redan idag säljs fugu på restauranger som inte har en licenserad kock, då restaurangerna köper in rätt uppskurna bitar eller på annat sätt kommer över delikatessen.

Någon utredning om vilka konsekvenser en kortare utbildning i tillagningen kommer att leda till är inte gjord.

LÄS OCKSÅ:
Farliga gifter i vår matfisk

LÄS OCKSÅ:
Rapport om giftig matfisk görs om

svd.se

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons