Pete Seeger är död

Den ikoniske sångaren Pete Seeger har avlidit. Seeger var central i den amerikanska folkmusiksrörelsen och populariserade bortglömda arbetarsånger som ”We shall overcome” och ”This land is your land”.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Pete Seeger.

Pete Seeger.

Foto: STEWART CAIRNS/AP
Pete Seeger.

Pete Seeger.

Foto: HANS PENNINK/AP
Annons

Han har kallats för den amerikanska folkmusiksrörelsens fadersgestalt. Artisten och den politiska aktivisten Pete Seeger avled i New York på måndagen. Seeger gav ut 100 skivor under sin karriär, och hade en enorm betydelse för den amerikanska politiska folkmusiken. Hans låtar har tolkats av artister över hela världen - till exempel är Bruce Springsteens ”Seeger sessions” en hyllning till honom. Bland Seegers mest kända låtar kan nämnas ”If I had a hammer”, ”Where have all the flowers gone” och ”Turn turn turn”, där den senare blev en av 60-talets stora klassiker i The Byrds version.

Pete Seeger var en av de stora arbetarsångarna i USA. Han spelade in över hundra album under sin karriär och var känd för sitt politiska engagemang. Seegers kämpade bland annat för den svarta medborgarrättsrörelsen, mot kriget i Vietnam och som förespråkare för mänskliga rättigheter i allmänhet. Hans politiska gärning har givit honom en legendarisk status som kan liknas vid hans nära vän och förebild Woody Guthries, skriver New York Times.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons