”Stoppa yrkesprogrammens förfall”

Yrkesutbildningar på gymnasiet får inte uppfattas som en återvändsgränd som försvårar karriärbyten längre fram i livet, skriver Lars-Anders Häggström, Handelsanställdas förbund, Dag Klackenberg, Svensk Handel, och Arne Mårtensson, KFO.
Yrkesutbildningar på gymnasiet får inte uppfattas som en återvändsgränd som försvårar karriärbyten längre fram i livet, skriver Lars-Anders Häggström, Handelsanställdas förbund, Dag Klackenberg, Svensk Handel, och Arne Mårtensson, KFO. Foto: Stefan Bladh

Vi ser hur antalet ansökningar till yrkesutbildningarna inom vår bransch rasar och uppmanar regeringen att tänka om. Men vi kan inte vänta utan vidtar nu egna åtgärder för att locka fler sökande och höja utbildningens status, skriver fack och arbetsgivare inom handeln.

Publicerad
Annons

Nyligen publicerade Skolverket statistik över årets intagning till gymnasieskolans yrkesprogram. Statistiken är dyster läsning. Antalet sökande har minskat kraftigt och på två år har andelen elever som läser yrkesprogram sjunkit från 35 till 29 procent. Mest av alla har handels- och administrationsprogrammet tappat och antalet elever har nästan halverats på två år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons