Recension

Grand final i skojarbranschenÖmsint och kompromisslös

Kerstin Ekman (född 1933 i Östergötland) debuterade 1959 som deckarförfattare. Hon valdes in i Svenska Akademien 1978, och lämnade den 1989. Kerstin Ekman har bland annat tilldeltas Augustpriset 1993 och 2003 samt Pilotpriset 1995.
Kerstin Ekman (född 1933 i Östergötland) debuterade 1959 som deckarförfattare. Hon valdes in i Svenska Akademien 1978, och lämnade den 1989. Kerstin Ekman har bland annat tilldeltas Augustpriset 1993 och 2003 samt Pilotpriset 1995. Foto: DAN HANSSON
Elisabeth Hjorth
Publicerad
Annons

Fenomenet autofiktion med dess vilda förgreningar i debattartiklar och forskningsrön har länge tarvat en uppdaterad metakommentar skriven av en skicklig författare. Nu är den här. Men Kerstin Ekmans ”Grand final i skojarbranschen” är samtidigt en klassisk roman om urgamla spörsmål.

Berättelsens Lillemor Troj är en uppburen akademiledamot, vars karriär inleddes med detektivromaner för att sedan växa till ett betydande författarskap. Hon klär sig propert och har en förkärlek för blommor. Nå, inget nytt under autofiktionens himmel. Men Lillemor är inte ensam om den här historien. Barbro Andersson, Babba kallad, är den som ställer saker på ända. När romanen inleds har Lillemor fått ett manus i handen som visar sig handla om hennes eget liv. Det vill säga som Babba berättar det. Denna skildring hotar att krossa Lillemor. Sedan årtionden tillbaka lever hon under en tvivelaktig sanning, och om det verkliga förhållandet skulle uppdagas är hon slut som författare och berövad det enda liv hon känner till.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons