Fattig – men för rik för stöd

Fem år efter att recessionen slog till kämpar den amerikanska medelklassen och de fattiga fortfarande med att komma på fötter. Många har dessutom hamnat i kläm när inkomstklyftorna vidgats. ”Vi är urfattiga men staten ser oss ändå som medelklass”, säger den ensamstående fyrbarnsmamman Dania Aybar.

Daniel Kederstedt
Uppdaterad
Publicerad
Annons

NEW YORK
I en källare på 86:e gatan, på Manhattans västra sida, råder febril aktivitet. West Side campaign against hunger har under de senaste åren fått se hur allt fler människor strömmar till för varje år som går. Idag är lokalen fylld till bristningsgränsen.

Här finns gratis kläder, erbjudande om kockutbildningar och hjälp att tackla det legala systemet. Och inte minst möjligheten att plocka på sig gratis mat i ett butiksinrett rum. Enligt ett särskilt poängsystem får 20-åriga Dulce Aybar välja ut sin beskärda del av grönsaker, organisk mjölk, kött och konservburkar till familjen, bestående av tre inneboende syskon, hennes mamma och mormor. Allt hamnar senare i en svart sopsäck som forslas hem till den mörka källarlägenheten 50 gator längre upp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons