DeadpoolDeadpool återupprättar hjältefilmen

Ryan Reynolds poserar framför brasan.
Ryan Reynolds poserar framför brasan. Foto: 20th Century Fox

”Det har blivit roligt att se superhjältar på bio igen”, skriver Elias Björkman efter att ha sett 110 minuter eminenta actionsekvenser.

Elias Björkman
Publicerad
Annons

Hur gör man en lyckad superhjältefilm 2016, när publiken redan till leda har sett generiskt tillrättalagda serietidningsfilmer med maktgalna skurkar som i en handvändning förvandlar städer - till och med planeter – till grus? En väg: välj bort den lukrativa unga biopubliken, addera ett stycke utmärkt underhållningsvåld, blanda med ett maniskt skämtande och lägg till ett tajt metafilmsmanus och du får en av de bästa superhjältefilmerna sedan ”The dark knight” (2008).

Senast vi såg Deadpool på vita duken föll han, nyss dekapiterad av Wolverine, handlöst mot sin död, tack och lov. Det var 2009 i den hånade ”X-Men origins: Wolverine” i regi av Gavin Hood. Sedan dess har Ryan Reynolds, som nu sju år senare alltså repriserar sin roll, drömt om att få återupprätta den snabbkäftade och extremt våldsamma anti-hjältens rykte. Reynolds har i allra högsta grad varit drivande. När en perfekt koreograferad actionsekvens, ämnad som testfilm för att övertyga filmstudion att godkänna den nya ”Deadpool”-filmen, läckte i juli 2014 väckte det stor uppståndelse hos entusiastiska fans. I september samma år gav Fox klartecken åt filmen. Reynolds själv hävdar bestämt att det inte var han som läckte filmklippet, men att han absolut hade gjort det om han kunnat förutse de starka reaktionerna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons