Sju tonårskillar söker kärleken

Världens viktigaste kyss.
Världens viktigaste kyss.
Lisa Bjärbo
Publicerad

I ”Världens viktigaste kyss” söker sju tonårskillar kärlek bortom heteronormativiteten. Berättelsen om dem är både rörande och viktig.

När tonåringarna Harry och Craig bestämmer sig för att försöka komma in i Guiness Rekordbok med rekordet på världens längsta kyss är det inte för att de är himlastormande kära. Det är snarare för att de vill visa världen att två pojkar också kan kyssa varann. Skitlänge. Så de förbereder sig noga, riggar kamerorna, sätter igång livesändningen och trycker läpparna mot varandra. Snart är deras kyss en politisk händelse, som väcker uppmärksamhet i hela världen. Många vill visa sitt stöd och tycker de är modiga. Andra fylls av äckel och raseri.

David Levithan är en amerikansk författare som gett ut flera omtyckta ungdomsromaner. De cirkulerar alla kring samma viktiga teman: Alla människors rätt till kärlek, acceptans och att vara sig själva utan att tvingas in normer som inte passar. Det är på fullaste allvar. Men det är samtidigt också ofta lättsam och väldigt rolig läsning.

”Världens viktigaste kyss” är nog hans allvarligaste bok hittills. Harry och Craigs rekordförsök går som en röd tråd genom berättelsen, och varvas med korta scener från andra tonårskillars vardag. Vi möter Ryan och Avery som träffas på en skolbal. ”Avery med det rosa håret som föddes som en pojke som resten av världen såg som en flicka.” Vi träffar Peter och Niel som är ihop sedan länge. Och Cooper som mår skit, och snart inte orkar leva längre för att han inte känner sig accepterad. Och så får vi stifta bekantskap med en hel generation homosexuella män som inte finns längre – de som dött i aids. De berättar hela den här historien som ett slags manskör, och sätter de nutida tonårskillarnas liv i perspektiv mot sina egna. Det är ett berättargrepp som blir både effektfullt, ögonöppnande och väldigt rörande.

Och samtidigt är det långt ifrån bara snack om stora frågor hela tiden – det finns mycket annat också.  Som hur det känns att kyssa någon i 32 timmar till exempel. Vad gör man om man måste kissa? Om man inte orkar stå längre? Om någon svimmar?

”Världens viktigaste kyss” är en ganska kort bok, som går snabbt att läsa. Men den dröjer sig kvar i huvudet långt, långt efter sista sidan. Jag hoppas den hittar många läsare.