Svensk proteststorm efter omklippning av Kalle Anka

Disney tar bort figurer som kan uppfattas som rasistiskt stereotypa från julaftonens Kalle Anka-program. Men efter höstens hårda debatt om först Tintin-böckerna och sedan Lilla Hjärtat, utlöser omklippningen av Kalle Anka en svensk proteststorm.

Publicerad
Kalle Anka på Julafton klipper bort scener.

Kalle Anka på Julafton klipper bort scener.

Foto: YOUTUBEKLIPP FRÅN DISNEYS JUL MED KALLE ANKA
Annons

”Vem f-n känner sig kränkt av Kalle anka och pepparkaksgubbar?” Kommentarer av den typen forsade i går kväll fram på mejl och twitter sedan SVT:s nyhetssajt gått ut med att Disney i år klipper bort den svarta dockan som får stämpeln OK i tomteverkstaden. I samma tecknade sekvens försvinner även den blonda dockan som säger ”mamma”. Disney klipper dessutom bort en sekvens som kan uppfattas som rasistisk mot judar – den skäggiga gubben i grön frack som gör en kosackdans.

– Inför årets Kalle Anka fick vi reda på att Disney hade klippt bort de här sekvenserna, säger Stephen Mowbray, chef på programinköp på SVT. Disney levererar Kalle Anka varje år till 40 olika länder och på förfrågan sade de att de ville anpassa Kalle Ankas jul från 1930-talet till 2000-talet och andra delar av världen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons