Kaffeterror

Mode- och musikvärlden får ursäkta; det kulturområde som i störst utsträckning styrs av trender är kafékulturen. Det gäller att hänga med, för utvecklingen är blixtsnabb - imorgon kan prickig korv vara det nya svart och en caffé coretto låta lika hopplöst ute som café au lait.

Karin Ström
Publicerad
Annons

1. De innovativa serveringsmanéren
Kokhett te och kaffe i höga glas utan öron står fortfarande högt på listan över kafévärldens främsta idiotier, liksom de supersmala träpinnarna man ska ”röra om” i kaffet med, men har på sistone fått konkurrens. Att servera mackor i en liten plastkorg, vars hål utgör en farbar väg för smulor ner på golvet, kanske tyder på att kafépersonalen älskar att dammsuga? Assietter är i vilket fall helt passé. En ny favorit är att sallader, gärna sådana med ingredienser vilka måste sönderdelas med bestick, serveras i stora, djupa guldfisksskålar. Det är väldigt svårt att jobba med kniv och gaffel i en sådan skål. Men regler är regler, och regler är till för att följas; kafékulturens kanske främsta regel är man regelbundet måste återuppfinna serveringskonsten.

2. Det evinnerliga vurmandet för Italien
Vi har lärt skilja focaccia från ciabatta, provolone från pecorino och en moccaccino från en latte macchiato, Men nej, det räcker inte. Fler italienska namn som ingen förstår upp på menyn! tycks vara kafékulturens ständiga slogan. Sosta Espresso Bar har tagit steget fullt ut – deras listino prezzi är helt på italienska. OK att de flesta vet vad en espresso är vid det här laget, men ska man verkligen förvänta sig att den genomsnittliga söderfikaren förstår uttryck som ”spremute di agrumi”? Kafévärldens omfamnande av italienskan börjar bli lika pinsam som ”coffehousens” anglifiering, och extra löjeväckande blir så klart våra egna förkortningar, som ”frappe” istället för frappuccino och ”moka java” istället för – ärligt talat, ingen aning. Fast det kanske är lika bra, när ingen kan stava cappuccino med tre c.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons